HTML

Programozó Páternoszter

Ez a Programozó Páternoszter (PP) blogja, a programozásról szól. Aktualitása, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara Magasszintű programozási nyelvek 1-2, C++ esattanulmányok, Java esettanulmányok című kurzusainak blogja is egyben.

A vadászat

A Debreceni Egyetem Programozói Évkönyve: az UDPROG projekt. A szakmai fórumunk a Facebook-en. Az új előadások a prezin.
A régi előadások:
Prog1:
1. C bevezetés
2. C tárgyalás
3. C befejezés
4. C a gyakorlatban
5. C++ bevezetés
6. C++ tárgyalás
7. C++ befejezés
8. C++ a gyakorlatban
9. Java platform bevezetés
10. Kvantuminformatikai alg. bev.
Prog2:
1. Java bevezetés
2. Java tárgyalás
3. Java befejezés
4. Java a gyakorlatban
5. Software Engineering bev.
6. Java EE bevezetés
7. AspectJ bevezetés
8. BPMN-BPEL SOA programozás
9. C++ haladó
10. Tensorflow

Kövess engem!

Friss topikok

Linkblog

Indul a Vadászok Ligája! - avagy 50 pont felett átértékeled magadban a világot*

2011.05.01. 10:10 nb

Ezzel a korábbi posztunkkal izzítottuk be a vadászok billentyűzetét: olvashatóan volt bizonytalanság, de most már biztosan (ma éjfélkor timeout :)  meglesz az 5 megajánlott jeles!

Ez a Vadászok Ligája: a trófeák 5. hulláma, feladatai (csak) az 50 pont felett teljesítők számára kerültek kiírásra!

Ettől a félévtől a DDN tagság meghívásos felajánlással működik: az 50 felett (a ma éjfélkor lejáró) határidőig teljesítők léphetnek be.

Íme a további részletes szabályozás:

  • 50 pont felett (nagyobb egyenlő), de a megajánlott jelesről lemaradt hallgatónak nem kötelező az írásbeli vizsga, jöhet szóbelire azonnal, ahol az általa választott egyetlen tételből húz (tehát nem húz, hanem kiválasztja, melyik tételt szeretné). (bárki átviheti trófeáit a prog2-re, a szabály: trófeák száma - 50 trófea vihető át, azaz 50 pont alatt nem érdemes átvinni :) (a +3 jegyes kedvezmény jár az 50 pont feletti hallgatóknak is, ugyanúgy, ahogy a >= 27-eseknek)

Mindenki másnak kötelező az írásbeli vizsga (utolsó hét: előadás helyén és idejében)!

  • 27 pont felett (nagyobb egyenlő), +3 jegy az írásbelihez, ha az elégtelentől jobb, a szóbelin is +3 (ha az elégtelentől jobb) és a hallgató az általa választott három tételből húz.
  • 9 pont felett (nagyobb egyenlő), +2 jegy az írásbelihez, ha az elégtelentől jobb, a szóbelin is +2 (ha az elégtelentől jobb) és a hallgató az általa választott hat tételből húz.
  • 3 pont felett (nagyobb egyenlő), +1 jegy az írásbelihez, ha az elégtelentől jobb, a szóbelin is +1 (ha az elégtelentől jobb) és a hallgató az általa választott nyolc tételből húz (tehát az összesen 9-ből egyet biztosan elkerülhet).

Figyelem: ez tervezet, a jövő héten (máj. 4) az előadáson mondom a véglegeset, addig finomodhat, közben lehet kommentelni, véleményt alkotni, javaslatokat tenni.

Vadászok Ligája

A feladatok természetes módon átvezetnek a prog2-re.

31 kisbajnokságos feladatok

  • (kódjel: DKV-DDN, ÉLES, 10+15+5+1, Android Java) Készíts olyan Google Maps API-s projektet, mely feljegyzi adott busz (pl. a 24-es) menetrendjéhez képest vett eltéréseit (korábban jött, késett). Kiindulás: városi hangya. (+15 ha el tudod adni a DKV-nek, további +5, ha olyan feltételekkel, hogy a szoftverfejlesztés nyílt forráskódú. További +1 pont, ha TDK dolgozatot is készítesz a projektből.)
  • (kódjel: NFC-DDN, ÉLES, 10+15+5+1, Java ME - JSR 257) Készíts olyan Java ME, JSR 257 projektet, mely NFC matricás-telefonos beléptetést tud végezni (beléptető személyeknél a Nokia 6212 classic, vendégeknél az NFC matrica - igazolványra, baseball sapkára ragasztva :). (+15 ha el tudod adni debreceni sport vagy kulturális esemény szervezőinek, további +5, ha olyan feltételekkel, hogy a szoftverfejlesztés nyílt forráskódú. További +1 pont, ha TDK dolgozatot is készítesz a projektből.)

40 kisbajnokságos feladatok

  • (kódjel: PSR-DDN, ÉLES, 9+12+10, C++ Qt Phonon) Készíts olyan mobilos és PC-s rendszert, ami képes kiszolgálni a szurkolói erőforrás megosztást (8 a mobil, 12 a PC-s, ez a Phonon-os videólejátszó alapú, 10 a szerver, +10 ha egy NB1 vagy NB2-es csapat honlapján megjeleníti és segíti a szurkolók szervezését).
  • (kódjel: 7TH-DDN, ÉLES, 6+8+11+15, Java ME, Java EE) Hetedik Szemet egészítsd ki hálózati résszel (6) +szerver oldal (8). További 11 pont, ha baráti köröd mintát ad az őket jellemző kapcsolati hálóval együtt (anonimitás lehet, csak a kapcsolatok fontosak) +15, ha egy közösségi portál integrálja.

2 kisbajnokságos feladatok

(ÉLES, hegylakó szabály: off, azaz bárki Vadászok Ligájabeli belépni szándékozótól jöhet) A saját magadra vonatkozó DDN évkönyv frissítése, itt egy kis help, kapcsolódó erőforrások: nb lapja, ddn lap. (De jobb, ha svn-ből:  rántod le a forrásokat, a jelszavad tőlem kérd.)

 *: Neoton Família 

13 komment

Címkék: vadász vadászat jegymegajánlás jegymegajánló vadászok ligája

A bejegyzés trackback címe:

https://progpater.blog.hu/api/trackback/id/tr622868589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rankerz 2011.05.01. 16:10:34

Komoly visszanézni a márciusi kommentemet )
Nekem bejönnek ezek a felajánlások , húzósabb tételek kibekkelése szerintem tényleg jó ötlet .
Egy ideje visszavettem a gőzből azt hittem a negyedik az utolsó ,így az ötödik hullám kicsit meglepett,nem tudom mennyire lesz népszerű egy röpke hét erejéig.

Lehet -e olyat hogy írásbeli vizsgán megjelenik az is akinek amúgy már meg van a megajánlott jegye és nem kel levizsgáznia? Puszta kíváncsiságból hogy milyen is.

/A DDN tagsággal kapcsolatban majd a holnapi laboron szerintem megkérdezem amit szeretnék./

szimih 2011.05.02. 19:39:03

DKV-s feladat kapcsán pár gondolat, előny annak aki hamarabb tud vele foglalkozni mint én.

Menetrendet lehetne adatbázisba vagy valami fájlba tárolni, minden busz indulási idejét, 3 féle menetidejét ( ha jól tudom ennyi van most az új rendszerbe, auto napszakválasztás meg tényleg nem nehéz). És mikor megérkezünk a megállóba kiválaszthatjuk melyik buszt várjuk és kiírja, hogy mikor jön. ( bár ez nem a feladat része:) de nem is visz bele nagy bonyolultságot )

Busz elindulását/megállását( megállásnál persze ha rajta vagyunk ) lehetne használni( gyorsulásmérő:) ) + térképet(gps) a megálló meghatározásához. Miután megvan számítás már könnyű lenne.

+ lehetne kis modul ami a képernyő fő kijelzőjén mikor indul a buszunk abból a megállóból ahol állunk( persze előre beállítjuk melyeket figyelje ).

( 1x végigmenni az összes útvonalon hogy loggloljuk a koordinátákat vagy csak az általunk behatároltakat teszteljük )

Nomeg statisztikát is lehetne belőle csinálni.

Most hirtelen ennyi jutott erről a feladatról eszembe. Nem vészes projekt csak időigényes, nomeg hardver:) És egy hasznos ki program lenne a buszozóknak, csak akkor nem lenne hátrány ha tudná frissíteni is magát:)

vlacka 2011.05.03. 14:31:23

Tanár Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy írásbeli vizsgára, mik a követelmények? Lesznek tételek?
Kódot kell írni? Vagy elméletet kell kifejteni?
Köszönöm.

basecamp 2011.05.04. 09:28:05

Arról érdeklődnék Tanár Úrtól hogy a hétvégén beküldött feladatokból miket fogadott el?

Veyron007 2011.05.07. 21:17:45

Tanár Úr a pontjaim még mindig hiányoznak :(

phloriaN 2011.05.09. 16:58:53

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

27 pont felett (nagyobb egyenlő), +3 jegy az írásbelihez, ha az elégtelentől jobb, a szóbelin is +3 (ha az elégtelentől jobb) és a hallgató az általa választott három tételből húz.

Az a 3 tétel az random a 9 közül vagy számozás szerint kiválaszthat hármat és azokból kell egyet elmondania a hallgatónak?

kecske20 2011.05.09. 18:31:33

(ÉLES, hegylakó szabály: off, azaz bárki Vadászok Ligájabeli belépni szándékozótól jöhet) A saját magadra vonatkozó DDN évkönyv frissítése, itt egy kis help, kapcsolódó erőforrások: nb lapja, ddn lap. (De jobb, ha svn-ből: rántod le a forrásokat, a jelszavad tőlem kérd.)

Elkezdtem csinálni, hozzáírtam magam, de a PDF fájl létrehozásánál hiányolja a *.png fájlokat. Ezeket honnan tudnám letölteni? Vagy a ddnevkonyvdb.xml fájl a megoldás?

Illetve ha nem azt írom, hogy 2008/2009 évfolyamos tag, akkor pedig az xsltproc parancs futtatása után nem írja bele a ddnevkonyvdb.xml fájlba a módosításomat.

vlacka 2011.05.09. 18:33:52

@phloriaN: Ez jó kérdés, tudtommal az utóbbi.

nb · http://fersml.blog.hu 2011.05.09. 19:28:11

@phloriaN: otthon a készülés során kiválasztod a 3 legszimpibbet, aztán a vizsgán közlöd ezt a hármat, hogy melyekből akarsz húzni és ezek közül, azaz az általad kiválasztottak közül húzol egyet. OK?

nb · http://fersml.blog.hu 2011.05.09. 19:30:46

@kecske20: holnap hozzáadlak az svn userekhez és onnan lerántva ott lesznek a képek, a magánban küldött jelszóval majd fel is tudod nyomni.

phloriaN 2011.05.09. 19:49:21

Rendben, így már világos, köszönöm a választ!

nb · http://fersml.blog.hu 2011.05.10. 20:02:59

Egy hallgató társunk jelezte, hogy Neki is van hasonló projektje, ajánlom figyelmetekbe: code.google.com/p/dkvmenetrend/
süti beállítások módosítása