HTML

Programozó Páternoszter

Ez a Programozó Páternoszter (PP) blogja, a programozásról szól. Aktualitása, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara Magasszintű programozási nyelvek 1-2, C++ esattanulmányok, Java esettanulmányok című kurzusainak blogja is egyben.

A vadászat

A Debreceni Egyetem Programozói Évkönyve: az UDPROG projekt. A szakmai fórumunk a Facebook-en. Az új előadások a prezin.
A régi előadások:
Prog1:
1. C bevezetés
2. C tárgyalás
3. C befejezés
4. C a gyakorlatban
5. C++ bevezetés
6. C++ tárgyalás
7. C++ befejezés
8. C++ a gyakorlatban
9. Java platform bevezetés
10. Kvantuminformatikai alg. bev.
Prog2:
1. Java bevezetés
2. Java tárgyalás
3. Java befejezés
4. Java a gyakorlatban
5. Software Engineering bev.
6. Java EE bevezetés
7. AspectJ bevezetés
8. BPMN-BPEL SOA programozás
9. C++ haladó
10. Tensorflow

Kövess engem!

Friss topikok

Linkblog

Robocar World Championship in Debrecen

2014.09.17. 20:22 nb

A tavaszi félév összefoglaló posztjában már előrevetítettünk egy "Google robotautós" fejlesztést, most - az őszi szemeszter indulásakor - a tartalmi témajavaslatot adjuk meg: ez a Robot Car World Championship avagy a Robotautó Világbajnokság.

A nyárra azzal tettük le a lantot, hogy "kell egy vízió" és megjelöltük ezt az irányt is, mint olyat, amelyben a robotautós hírek stimulálják a fantáziánkat, mint például akkor, illetve azóta:

Mi a vízió?

A városi közlekedésben két szereplővel számolunk, csupán két szereplőt vizionálunk a jövőre: a gyalogost (aki tipikusan ember, akár biciklis) és a járművet (ami viszont kizárólag kompjuter vezérlésű eszköz, azaz robot). A tipikus gyalogosok természetes intelligenciák, a járműveket egy program vezérli. Ez a program intuitíven a "Google robotautók vezérlő programja".

Robot Car World Championship

A Robotautó Világbajnokság teljesen egyszerűen az a verseny, amelyben a vízióbeli vezérlő programok versenyeznek.

Minden versenynek egy város ad otthont, az első ilyen verseny időpontja és helye:

Robot Car World Championship in Debrecen

2014. december 18., Debrecen.

A verseny két részből áll. 1) Az elsőben a szervezők jellemzik az adott várost, hogy milyen a gyalogos, személy-, tehergépjármű vagy tömegközlekedés (konkrétan például mi a gyalogosok utazási céljainak területi eloszlása az idő függvényében). Ezek az adatok részben helyismeret alapján becsültek, részben pedig direktben a versenyhez elkészített "városmodell"-hez mértek. 2) A második rész maga a verseny, amelynek során a versenyzők jármű vezérlő algoritmusai mérik össze az erejüket.

A verseny lelke a Future Vision of Robocar City Emulator program, amely bemenete az adott versenyt lebonyolító város térképe, a várost jellemző részben becsült, más részben megfigyelt adatok és természetesen magát a versengés tárgyát adó jármű-vezérlő programok. A program kimenete például a várakozási és utazási idők átlaga, illetve szórása.

Hol itt a "világ"? Egyrészt siker esetén nemzetközi lehet a részvétel, másrészt - ugyancsak sikeresség esetén - bármely város megrendezheti a saját versenyét, mondjuk például a Robot Car World Championship in Detroit-ot, hiszen ez a kutatás open source alapú.

rccar.png

Iskolai vetület

Ez a javaslatom a FIRST 6.3-as munkacsoportunk decemberig tervezett kutatómunkájára, illetve a jelen kurzus második védésének is ebben a témában (vagy egy céges feladatban) kell kimerülnie. Ennek megfelelően a részletes kutatási tervet, a választható részfeladatokat (tipikusan a fejlesztendő sw-eket) azok pontozását, tehát a részleteket a Debreceni Egyetem Programozói Évkönyvében találják meg az érdeklődők.

Szólj hozzá!

Címkék: smart city self-driving car UDPROG robocar Google driverless car Robocar World Championship in Debrecen

A bejegyzés trackback címe:

https://progpater.blog.hu/api/trackback/id/tr706706329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása