HTML

Programozó Páternoszter

Ez a Programozó Páternoszter (PP) blogja, a programozásról szól. Aktualitása, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara Magasszintű programozási nyelvek 1-2, C++ esattanulmányok, Java esettanulmányok című kurzusainak blogja is egyben.

A vadászat

A Debreceni Egyetem Programozói Évkönyve: az UDPROG projekt. A szakmai fórumunk a Facebook-en. Az új előadások a prezin.
A régi előadások:
Prog1:
1. C bevezetés
2. C tárgyalás
3. C befejezés
4. C a gyakorlatban
5. C++ bevezetés
6. C++ tárgyalás
7. C++ befejezés
8. C++ a gyakorlatban
9. Java platform bevezetés
10. Kvantuminformatikai alg. bev.
Prog2:
1. Java bevezetés
2. Java tárgyalás
3. Java befejezés
4. Java a gyakorlatban
5. Software Engineering bev.
6. Java EE bevezetés
7. AspectJ bevezetés
8. BPMN-BPEL SOA programozás
9. C++ haladó
10. Tensorflow

Kövess engem!

Friss topikok

Linkblog

Esportolók országos és nemzetközi ranglistája

2018.02.14. 23:33 nb

Sziasztok, hekkerek! Gémerek és informatikusok! DEAC-Hackers tagok, Prog1 hallgatók!

2018-02-14_23_31_47-microsoft_edge.png

Bevezetés - mit szeretnék?

A FUTURE 6 kvintesszenciája az volt, hogy a fejlesztés katalizálására a fejlesztendő FUTURE játék értelmezési tartományát megszorítottuk speciálisan a DEAC-Hackers[1] és az UDPROG[2] Facebook csoport szervezésű közösségekre, azaz általában a gémerekre és az informatikusokra. Továbbá átmenetileg nem az egyén- és a város-szimulációkra koncentrálunk, hanem annak „bebootolására”: az iniciális adatok és fejlesztő közösség létrehozására. Ennek támogatására ebből a doksiból hármat portolunk, az alábbi címekkel:

 • Az esportolók és játékosok egyesületi ranglistája” – egy rendezés a DEAC-Hackers vagy bármely más esport szakosztály tagjai között.
 • A programozók DE ranglistája” – egy rendezés a DE (Debreceni Egyetem) Prog1-es hallgatók (és a Prog1-et esetlegesen figyelemmel kísérők, például olyan középiskolások, akik a DE-i továbbtanulásra gyúrnak) között.
 • Esportolók országos és nemzetközi ranglistája” – a programozásban ás a gémerkedésben nem látszik, legalábbis elsőre egyértelműen biztosan nem, hogy hogyan lehetne országossá vagy akár nemzetközivé fejleszteni a ranglistát[3], az esportban viszont igen, ez a portolás erről szól majd.

 

Watch FUTURE 7 - Esportolók országos és nemzetközi ranglistája from nbatfai on www.twitch.tv

De addig még…

Mi a FUTURE?

A FUTURE, mint játék célja az egyes játékosok és ez által egy város alternatív jövőinek (virtuális valóságainak) legenerálása, a legenerált jövők elemzése, kölcsönhattatása[4].

A kisebb próbálkozásokkal a FUTURE koncepció mögötti lehetséges játékélmények feltárásában előrébb járunk ugyan, mint hat, de a Twitch-en eddig négyet mutattunk be. Az ötödik általános útkeresés, hogy milyen legyen a város és az egyén szimulációja (napi, Markov,  iteratív, rekurzív, hibrid stb.). Az ötödik értelmezési tartományát néhány speciális területre szűkítve kapjuk így a logikailag hatodik gyors protó elképzelést. Az első hármat a kislányommal mutattunk be, a negyediket magam:

A FUTURE 6-ot itt vezettük be:


A jelen doksiban a FUTURE 7-et tárgyaljuk:

 • JÖVŐ DEBRECEN 7 - Tevékenység böngésző,
  https://www.twitch.tv/videos/227669547
 • A FUTURE 7 már az ESPORT kutatási kiáltvány 2018[5] negyedik tézisének – miszerint „megvan a lehetőségünk nyílt forrású esport játék kialakítására” – értelmezési tartományába is besorolható.

Tárgyalás

A DEAC-Hackers esport szakosztály gyorsan bővülő fészes előszobája (+570 fő) és a programozás tárgyaim kapcsán az évek során kialakult UDPROG közösség (+550 fő) az a két nem diszjunkt, de független kör, amelyre megszorítottuk a FUTURE 7 fejlesztését. Az UDPROG-ban (mint reguláris egyetemi kurzusban) hagyományos a pontgyűjtés és éppen a napokban vetettem fel (micsoda véletlen) a DEAC-Hackers-ben is egy hasonlóan „megbízhatatlan”[6] pontrendszer bevezetését.

Ranglisták

A FUTURE alapvető koncepciójától a „ranglistázás” távol áll, hiszen a FUTURE-nek az az érdekes, hogy a játékosok egy adott napon mit csináltak. Mert a ma tevékenységei a tegnap előrejelzéseivel összevetve adhatják egy megerősítéses tanulásra épülő szimulációs szoftver motor alapját. Tehát a FUTURE-nak az „kell”, hogy mit csináltak aznap a játékosai! Ami miatt mégis felvetődik a ranglistázás, az a fejlesztői és érdeklődői bázis kiépítése. Meggyőződésem, hogy a FUTURE motorjának egy front end-je a holnap, a jövő év, a teljes életút, a város fejlődése és a halál utáni élet legenerálása után a napi tevékenység bevitelekből egy ranglistát is alsó hangon össze tud majd állítani (vagy nem[7]).

A jövő-szimulációk egyénekre vetített alapja, hogy adott tevékenységek visszahatnak a tevékenységet végzők megfelelő tulajdonságaira és megfordítva adott tulajdonságok szükségesek adott tevékenységekhez. A két célközönségi megszorítás éppen itt tud majd segíteni:

 • az egyén tulajdonságfájának téma specifikus finomításában
 • illetve a tevékenységfa és a tevékenységekhez rendelt tulajdonságok ugyancsak téma specifikus finomításában

Abban az értelemben csináltunk már (időben az ezredforduló táján) hasonlót, hogy kölcsönhattattuk portálok dokumentumainak és felhasználóinak tulajdonságvektorait, de akkor nem alkottunk maradandót, tehát ezt az irányt nem érdemes felmelegíteni. Mostani motivációnk jóval inkább a mélytanulásos neurális hálók sikereiből táplálkozik, hogy ne is az iniciális megadott tulajdonságvektor értékek (pl. a reakcióidőm 88 %-os, a rövidtávú emlékezőképességem 33%-os stb.) hanem a napi üzem (és a jövő-szimulációk) során dinamikusan alakuljanak ki a tevékenységeket és a játékosokat jellemző tulajdonság értékek.

A kulisszák mögött

Elsődleges célom tehát a FUTURE fejlesztése! Az említett pontozási rendszerek annyiban érdekesek csupán, hogy olyan közösségi érdeklődést biztosíthatnak, amelyek támogatják ezt az elsődleges célt, akár direkt, akár indirekt formában. Ennek megfelelően ne is gondoljunk valamilyen hagyományos pontgyűjtésre, amit most bemutatunk, annak az említett UDPROG közösségben használt és a DEAC-Hackers-ben bevezetésre felvetett pontgyűjtéséhez sincs semmi köze. A fejlesztendő, a FUTURE-ben megvalósított vagy még inkább arra ráépülő szolgáltatás teljesen új. Lássuk!

Először is, valójában szó sincs pontgyűjtésről! Hogyan is lehetne? Hiszen az oktatásban talán még mondhattam, hogy „pontgyűjtés van”, de a DEAC-Hackers egy lazább szervezésű szervezet, ott már nem mondhatjuk, általában meg pláne nem. Tehát egy egészen más tevékenységet vázolok, amelyet az emberek önmagában szívesen használnának, amelyből majd a DEAC-Hackers-ben és az UDPROG-ban tudunk egy pontgyűjtő mozgalmat származtatni. Ezt értettem a szolgáltatás jelleg alatt. Akkor mit is csinálunk?

Kialakítunk egy finom tevékenység hálózatot, amelyben a két közösség tagjai be tudják kattintani, hogy aznap mit csináltak[8]. Például én ma az alábbi DEAC-Hackers-hez is köthető tevékenységet folytattam:

 • játszottam a LoL-al, két 5v5 rugalmast a szurdokban
 • CoColtam
 • streameltem
 • fórumoztam: kommenteltem, lájkoltam

Ennek megfelelően ezeket a tevékenységeket kipipálom majd a FUTURE 7 tevékenység böngésző kliensben, az 1. ábrán éppen az említett LoL-os meccseket.

2018-02-12_20_30_35-photos.png

1. ábra A tevékenység böngésző webes felülete. A Facebook-os bejelentkezés után kitallózva a tevékenységfában, hogy City, Debrecen, Sport, Esport, DEAC-Hackers, Játék, MOBA, LoL, Rangsorolt, Támogató, a jobb oldali gyermek könyvtárak közül meg tudom adni még azt is, hogy éppen Taric-al játszottam.

Mi lehet egy tipikus UDPROG hallgató programozás tárgyú kurzusával kapcsolatos napi tevékenysége:

 • a C++ API doksit olvastam
 • a z3a19.cpp nevű C++ forráskódot értelmeztem
 • írtam egy C++ programot

Ennyi. Aki tehát részt akar venni az önkéntes pontgyűjtésben, nem kell mást tennie, mint a FUTURE 7 kliensben aznap bekattintgatni, hogy mi köthetőt csinált éppen aznap. A 2. ábra mutatja a FUTURE 7 teszt üzeme első napjának részletét.

 screenshot_20180211_225237.png

2. ábra Néhány adatbázisrekord az első napi tevékenységekből.

 

Mi történik (majd) a háttérben?

Minden FUTURE 7 felhasználót jellemez egy nagy tulajdonság vektor. A könnyebb kezelhetőség miatt ezt egy fa szerkezetben kezeljük. Akit nem a pontrendszer maga, hanem a FUTURE érdekel, az segít ennek a szerkezetnek az állandó finomításában. A következő csipet a felhasználó tulajdonság vektora értelmezésének egy része:

properties
{
    Külcsín / Kor
    Külcsín / Súly
    Külcsín / Magasság
    ...
    Belbecs / Tudás
    ...
    Belbecs / Tudás / Informatika
    Belbecs / Tudás / Informatika / Programozás / C++
    Belbecs / Tudás / Informatika / Programozás / C++ / C++11
    Belbecs / Tudás / Informatika / Programozás / C++ / C++14
    ...
    Belbecs / Tudás / Informatika / Játék / FPS / 0 A.D.
    Belbecs / Tudás / Informatika / Játék / MOBA / LoL
    Belbecs / Tudás / Informatika / Játék / Mobil / CoC
    Belbecs / Tudás / Informatika / Játék / CCG / HS
    ...
    Belbecs / Tapasztalat / Verseny rutin
    Belbecs / Tapasztalat / Közösségi lét
    ...
    Belbecs / Képesség / Reakcióidő
    Belbecs / Képesség / Képzelő erő
    Belbecs / Képesség / Térelképzelés
    Belbecs / Képesség / Memória
    Belbecs / Képesség / Kommunikáció
...
 Belbecs / Készség / Kombinációs
...
}

A felhasználókhoz hasonlóan a tevékenységeket is fákba szervezzük és minden tevékenységet a felhasználókhoz hasonló tulajdonság vektorral jellemezünk és ugyancsak folyamatosan finomítunk, finomítanak az adott szakterület specialistái. A következő csipet néhány tevékenységet és azok tulajdonság vektorának egy részét mutatja:

activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers
{
    Belbecs / Tapasztalat / Közösségi lét 80
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/LoL
{
    Belbecs / Képesség / Térelképzelés 15
    Belbecs / Képesség / Reakcióidő 80
    Belbecs / Képesség / Memória 20
    Belbecs / Képesség / Képzelő erő 14
    Belbecs / Képesség / Kommunikáció 80
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/LoL/ESL/LoL 5on5 Summoners' Arena
{
    Külcsín/Kor/min 16
    Belbecs/Tapasztalat/Verseny rutin 10
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/HS
{
    Belbecs/Tapasztalat/Közösségi lét 5
    Belbecs/Képesség/Memória 70
    Belbecs/Készség/Kombinációs 72
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/HS/Verseny/ESL/Hearthstone 1on1 Christmas
{
    Külcsín/Kor/min 16
    Belbecs/Tapasztalat/Verseny rutin 10
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/CS
{
    Belbecs/Tapasztalat/Közösségi lét 80
    Belbecs/Képesség/Térelképzelés 90
    Belbecs/Képesség/Reakcióidő 95
    Belbecs/Képesség/Memória 10
    Belbecs/Képesség/Kommunikáció 80
    …
}
activity City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Verseny/CS/Verseny/ESL/CS/Verseny/ESL/CS:GO 5on5 Winter cup
{
    Külcsín/Kor/min 18
    Belbecs/Tapasztalat/Verseny rutin 10
    …
}

Összefoglalva: két hierarchiát kell felépítenünk:

 • az egyik a tevékenységek (activity) struktúrája,
 • a másik a tevékenységeket jellemző tulajdonságok (properties) struktúrája.

Szoftver szempontjából pedig 3 támogató alkalmazást kifejleszteni gyors protó szinten, amit iniciális szinten már meg is tettem:

 • a felhasználóknak (F6 játékosoknak) egy tevékenység böngészőt, amelyben tudják listázni a tevékenységeket és a napi aktivitásukat bepipálni, ezt mutatta az 1. ábra, élesben itt elérhető: http://smartcity.inf.unideb.hu/~norbi/City/
 • a fejlesztőknek két szerkesztőt, a tevékenység és a tulajdonság szerkesztőt, egy gyors protó szösszenetben Androidra:

screenshot_20180113_211856.png

 3. ábra Az iménti properties csipet áttéve Androidos eszközre.

amit közben már le is cseréltem egy PC-s (JavaFX) változatra, amelyben a tulajdonság fát nem (mert az bemenő fájlokból jön) hanem a tevékenység fát és a tevékenységeket jellemző tulajdonságokat lehet szerkeszteni, lásd a 4. ábrát, illetve az erről szóló streamet: https://www.twitch.tv/videos/222879467

screenshot_20180212_233111.png

4. ábra A tevékenység és a tevékenység tulajdonság szerkesztő. Abban segít, hogy az előre definiált tulajdonságokat kattintással tudjuk a tevékenységekhez kötni, de természetesen a tevékenységfa is szerkeszthető benne.

 

Vissza a ranglistás megszorításhoz

Visszatérve a DEAC-Hackers és az UDPROG-os leszűkítéshez, ezek a közösségek alapvetően informatikus dominanciájúak, de legalábbis van a tagoknak informatikai vénájuk. Számukra egyszerűbb lehet a tulajdonságok és a tevékenységek egyszerű szerkesztése sima szöveges állományként, amelyeket itt találtok a FUTURE repóban: https://github.com/nbatfai/future/tree/master/cs/F7[9]

Az esportolók és játékosok egyesületi ranglistája

Szerkesztő szakértőként

Az elektronikus játékokkal kapcsolatos tevékenységeket kell kialakítanunk, ezek jelenleg tipikusan a

City/Debrecen/Sport/Esport[10]

City/Debrecen/Szórakozás/Játék/Elektronikus

tételek alatt találhatóak a tevékenység fában. További feladat, hogy meghatározzuk azokat a tulajdonságokat, amelyekkel az adott tevékenység kapcsolatba hozható. Lássunk egy LoL példát! Vegyük azt, hogy új rangsor besorolást (mondjuk bronz 5-ből bronz 4-be) kaptam ma, akkor megtalálhatom a rám jellemző tételt a bronztól egészen a kihívóig:

City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Játék/MOBA/LoL/Rangsor

City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Játék/MOBA/LoL/Rangsor/B

City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Játék/MOBA/LoL/Rangsor/B/5

City/Debrecen/Sport/Esport/DEAC-Hackers/Játék/MOBA/LoL/Rangsor/C

Hogyan „hat” ez a besorolás meccs a „LoL tudásomra”, azaz a

Belbecs/Tudás/Informatika/Játék/MOBA/LoL[11]

tulajdonságomra? A szerkesztőnek (tehát nem a játékosnak, azaz nem a FUTURE felhasználónak, mert neki ugye csak kattintgatnia kell majd a tulajdonság böngészőben) tehát a szerkesztőnek elég a levélelemekre koncentrálni, mert a program majd a szülő elemek tulajdonságai származtatásánál számolja majd a levelek átlagát, ha a szülőben külön nincs megadva. A szerkesztő szakértő pedig úgy gondolkodhat, hogy mondjuk a kihívó szinten való játék 95%-ban járul hozzá ennek a tulajdonságnak a növelésébe, még a bronz ligában 15 százalékot oszt fel az 5 szint között a bronz I-től a bronz V-ig rendre 5-4-3-2-1 százalékokkal. A szakértőnek itt nem kell figyelni semmi másra, hogy például a bronz, ezüst,… kihívó között szétosztott „százalékok” kiadják a 100-at, mert szeretjük ugyan a matekot, nem vagyunk mi math-boy-ok[12], majd a program megoldja (ha ki tudjuk találni persze…). Aki a tevékenységek eme tulajdonságait beviszi, az a játékban legyen szakértő és tudja kb., hogy mi-mennyit ér durva arányaiban. Példánknál maradva azt érzékeltesse, hogy aranyban játszani többet ad, magasabb szintet képvisel, dominánsabb, mint bronzban, diában meg méginkább az stb.

Játékosként

Annyi a dolgunk, hogy naponta bekattintjuk, milyen elektronikus játékokkal kapcsolatos tevékenységet folytattunk aznap. Például mobilról, ahogyan a 6. ábra mutatja az induló http://smartcity.inf.unideb.hu/~norbi/City lapról kiindulva tehetjük meg.

screenshot_2018-02-13-12-30-21.png

6. ábra A tevékenység böngésző valódi mobilról screenshotolva.

 

A programozók DE ranglistája

A programozás témában ugyanúgy járunk el, mint ahogyan az előző pontban javasoltuk. Itt is a szakterületi szakértők adják a tevékenységfát és a hozzárendelt tulajdonságokat. Viszont a Prog1 előadás és laborközösségekben a rangsornak azonnali valódi tétje is van! Mert az előadáson (kollokviumi jegy) és a laborokon (gyakorlati jegy) külön-külön diszjunkt jegymegajánlás van (tehát külön van az előadásnak és külön van minden labornak), amely a jegymegajánlásba az első 30% hallgatót vonja be. A kifejlesztendő FUTURE rangsor mellett, mivel annak kifejleszthetősége kérdéses, párhuzamosan visszük a klasszikus „mennyi pontot-mikor-mire-URL bizonyíték” alapú könyvelést is. A FUTURE támogatása, hogy a klasszikus könyvelésben 1.2-es szorzóval lehet a pontot elkönyvelni, ha a hallgató a FUTURE böngészőben is adminisztrálta napi tevékenységként. További részletek tekintetében lásd még az erről szóló Facebook posztot.

Esportolók országos és nemzetközi ranglistája 

A programozással ellentétben az esportban nagyon könnyen kiterjeszthetjük a szakosztályi ranglistát országos vagy akár automatikusan nemzetközi ranglistává is. Hogyan? Vegyünk egy LoL játékost! Tipikusan figyeli a nagy ikonok, például S04 Vizicsacsi játékát, meccseit. Erre nemcsak a hírportálok, hanem maguk a játékok szolgáltatta API-kra épülő különböző szájtok (ilyen például az alább következők közül az első kettő) figyelemmel kísérése is lehetőséget ad, például az említett esetben:

Árnyék vagy rajongói tevékenység böngészés

Nem kell mást tennünk, mint nem a saját magunk adminisztrálására, hanem pl. a szóban forgó esetben Vizicsacsi tevékenységeinek adminisztrálására használni a FUTURE tevékenység böngészőt és máris megvan a nemzetközi ranglista alapja!

Persze a dolog jogi oldalának is utána kell járni, hiszen ha például az említett „S04 Vizicsacsi” nevet nem használhatnánk a bevitt tevékenységei melletti név mezőben, akkor írhatnánk helyette, hogy „Kiss Tamás”, hiszen aki benne van ebben a világban úgyis tudja, hogy a kettő ua. Tehát jogi kérdés, hogy használhatjuk-e a nagy játékosok ign-jét mondjuk a mi adatbázisunkban, portálunkon. Ha nem, akkor a valódi nevüket például igen?

Technikai oldalról ez az árnyék, vagy rajongói tevékenységkövetés nem probléma, lenne egy pipa a felületen, hogy a Facebook-al belépett játékosunk magát dokumentálja, vagy a hozzá kapcsolt kedvencét.

Matematikai szempontból a lecke a meglévő rangsoroló rendszerek megismerése és ezek ismeretében esetlegesen valamely módszer, vagy módszerek hibridjének az alkalmazása, vagy új módszer kidolgozása a FUTURE tevékenység böngésző adataira alapozva.

Szóval Madách Imrét Az ember tragédiájából idézve: „Végetlen a tér, mely munkára hív,”.

Hajrá!

 1. 02. 12., Debrecen.

  Dr. Bátfai Norbert
  nbatfai@gmail.com,batfai.norbert@inf.unideb.hu
  Debreceni Egyetem, DEAC-Hackers kutatási vezető
  DEAC: http://www.deac.hu/szakosztalyok/esport
  LoL: https://www.leagueofgraphs.com/summoner/eune/NorbiEntropy
  CoC: https://www.clashofstats.com/players/norbertbatfai-929R0LGVU
  GitHub: https://github.com/nbatfai
  stackoverflow: https://stackoverflow.com/users/7277946/norbert-bátfai

A jelen doksi stream videója: https://www.twitch.tv/videos/228804454
A jelen doksi elérhető nyomtatható pdf formában: https://shrek.unideb.hu/~nbatfai/FUTURE7.pdf

blog formában: http://progpater.blog.hu/2018/02/13/esportolok_orszagos_es_nemzetkozi_ranglistaja

 

[1] DEAC-Hackers esport szakosztály, https://www.facebook.com/groups/DEACHackers/

[2] UDPROG - The Yearbook of the Programmers of University of Debrecen, https://www.facebook.com/groups/udprog/

[3] Feltéve persze, hogy kurzus szinten sikerrel meg tudjuk valósítani.

[4] https://github.com/nbatfai/future

[5] PDF-ben nyomtathatóra szerkesztve: https://shrek.unideb.hu/~nbatfai/ESPORTKutKialt2018.pdf, böngészhető blog változat: http://progpater.blog.hu/2018/01/06/esport_kutatasi_kialtvany, videó stream: https://www.twitch.tv/videos/215449808 

[6] Az UDPROG pontgyűjtése apriori „megbízhatatlan”, mert nincs központilag nyilvántartva, hanem a hallgató maga könyveli, hogy mikor, mire, mennyi pontot kapott.

[7] Ezért a reguláris kurzusban a „klasszikus” pontgyűjtést is visszük párhuzamosan (a defenzív megközelítéssel analógiát vonnék: mint a fociban a sima tabella és az alternatív, szerintem az utóbbi jobban „mér”, de a közösség nem fogadná el, esetünkben ha még sikerülne is egy „jó” rangsort kihozni FUTURE alapokon, a rangsorban nem jegymegajánlott hallgató miért rajongana érte? Ezért kell a régi is párhuzamosan, hogy a végén a hallgató választhasson, hogy melyik szerint könyvel. A DEAC-Hackersben a rangsornak egyelőre tétje nincs, így ott a klasszikus pontgyűjtés eleve indokolatlan lenne.

[8] Ez felel meg a korábbi protókbeli foglalkozás, életciklus gráf csomópontjainak. Ezért neveztük „ókorinak” a FUTURE3 bontását, mert az annyira volt, most igaz szűkített értelmezési tartománnyal (esport és programozás), de teljesen életszerűre finomítjuk.

[9] Ezeket iterálhatjuk a NEMESPOR listán (MAGYAR NEMZETI E-SPORT PORTFÓLIÓ ÉS STRATÉGIA, https://groups.google.com/forum/#!members/nemespor) a Facebook csoportokban, de mégjobb – ha képben vagy ez irányban is esetleg, hogy – ha pull request-et küldesz direktben a repó ezen részeihez.

[10] https://github.com/nbatfai/future/blob/master/cs/F7/initF6actFS.sh

[11] https://github.com/nbatfai/future/blob/master/cs/F7/gaming.props

[12] Eli Wallace, http://stargate.wikia.com/wiki/Eli_Wallace például az.

[13] Érdekességként megjegyezhetjük, hogy ez egy ranglista is egyben.

Szólj hozzá!

ESPORT kutatási kiáltvány 2018

2018.01.06. 22:17 nb

A játék jövője, az ország jövője

Ne menjen a tanulás a játék rovására!

A 2017 szeptember 13-i alapítású DEAC-Hackers még csak 4 hónapos lesz, de az évkezdet megadja az apropóját az eddigi esporttal kapcsolatos tevékenységünk áttekintésének. Ebből kiindulva a jelen írásban próbálok egy rövid helyzetértékelést adni az esport státuszáról, már amennyi az én horizontomon látszik, illetve egy lehetséges jövőképet kovácsolni. Nem lesz sem jól átgondolt, sem tudományos, hanem sokkal inkább csak a pillanatnyiszubjektív benyomásaim, megérzéseim rögzítése.

Watch ESPORT kutatási kiáltvány 2018 from nbatfai on www.twitch.tv

A DEAC-Hackers áttekintése

Hosszan, lelkesen és büszkén ragozhatnánk, de röviden: kutatási vezetőként kiemelhetem, hogy több konferencián és közleményben volt már főtéma a DEAC-Hackers. 100 fölötti az igazolt játékosállományunk taglétszáma, megjelentünk online és offline versenyeken és sorolhatnánk… Mindent (a tagságot, a működést, a versenyaktivitást) nyíltan dokumentálunk a „DEAC-Hackers Almanach 2017, 2018” című „A Debreceni Egyetem Atlétikai Club e-sport szakosztályának évkönyve” alcímű dokumentumban, amely itt elérhető: https://shrek.unideb.hu/~nbatfai/DEAC-Hackers/DEACHackers-Almanac-hu.pdf

Sport tevékenységet folytat-e aki esportol?

Formálisan a NOB aktuális döntése után ez már nem kérdés, hiszen deklarálták, hogy igen! Ezért a kérdés ezen aspektusánál sem érdemes többet időznünk. Innentől inkább érdeminek érezném a hétköznapi szemlélet felzárkóztatását ehhez a magas szintű döntéshez.

Ha kimegyek kocogni az atlétikai pályára, akkor a közvélekedés szerint sportolok. Ha lejátszok egy LoL meccset, akkor azt nemhogy sportnak, de még esportnak sem tekintik. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a sport mögött erősen szervezett háttér van (kezdve az iskolai testnevelés órai felméréstől az amatőr és profi sporton át az olimpiai mozgalomig). Az esportnak ez a mélyen gyökerező kultúrája még nincs meg. Magam ebben látom az okát, amiért átmenetileg az elektronikus játékot nem tartjuk esportnak, az esportot meg sportnak.

Egy hasonlat:

 • ha egész nap random rájárok a süteményes tálra, akkor az az evésnek, mint tevékenységnek a nem szervezett formája
 • ha a kollégiumban a dietetikus által összeállított napi háromszori ellátást élvezhetem, akkor az az evésnek, mint tevékenységnek a jól szervezett formája

Első tézisem abból a meggyőződésemből származik, hogy szerintem erősíteni kell az elektronikus játszás szervezett formáit!

Első tézis: különböző (családi, baráti, amatőr és profi) szinteken erősíteni tudjuk az elektronikus játszás szervezett formáit.

Valójában itt nincs okunk pesszimizmusra, hiszen a számítógépes anyakörnyezet fantasztikus katalizátora a szervezésnek. Gondoljunk bele, hogy adott esetben például akár egy egyetlen napja kezdő CoC játékos is beszállhat egy olyan CW-be, ahol az ellenfél egy ausztrál klán, az atlétikai pályán ez nyilván értelmezhetetlen alapértelmezés lenne. Vagy gondoljunk egészen konkrétan az online esport verseny szervező szoftveres megoldásokra.

Mit jelent a „játszás szervezett formája” a gyakorlatban? Az én szintemen (ami jóval az amatőr esportolói szint alatt, valahol a családi tömegesport szinten van, ráadásul apaként) például a következőket:

 1. a három gyerek ha szervezés nélkül marad, akkor tipikus, hogy nagy mennyiségben fogyasztanak az Android marketből alkalmi játékokat
 2. ennél a rendezetlennek tekintett esetnél rendezettebb, ha a baráti köreikben téma játékokból fogyasztanak
 3. még rendezettebb, ha közösen játszunk, például egy CoC támadás előtt megbeszéljük a támadás forgatókönyvét, vagy a LoL-ban belépünk egy discord szerverre és közös csapatban nyomjuk 

A szervezettség ezen 1-3 rendezése mutatja, hogy ezt a családi kör társadalmi léptékben már nem tudja biztosítani a 3. szintet. Ugyanúgy nem, ahogyan az oktatást sem olyan három-hat éves kortól, ezért adjuk a gyerekeinket szakemberek kezébe: oviba majd suliba.

Második tézisem abból a meggyőződésemből származik, hogy szerintem az elektronikus játszást meg kell jelentetni az iskolában!

Második tézis: az elektronikus játszást az iskolában az oktatási célok megvalósításához alapvető eszközzé tudjuk tenni.

Ez persze nemcsak a játék tanítását jelentené, hanem a tanítás játékokon keresztüli megvalósítását is. Ezzel meg lehetne teremteni és azonnal fel is pörgetni a nemzeti oktatási szoftver piacot… de maradjunk most a játszás mellett. 

Játszunk eleget? 

Nekem az a benyomásom, hogy szervezett formában semmiképpen sem! Ennek alátámasztásaként értelmezem azt, amikor a helyi iskolai felmérések a „világban” mért értékektől eltérést1 mutatnak vagy amikor a saját gyerekem a játék stream-jét szívesebben fogyasztja mint magát a játékot.

A gyerek tipikusan játszani fog, mert ez egyfajta belső kényszer, a levegővételhez vagy az evéshez szoktam (Schrödinger élet-értelmezése nyomán) hasonlítani. A felnőtt tipikusan nem fog, egy másfajta külső kényszer miatt, miszerint nincs ideje. Ebben a (gerontológiai?) irányban is érdemes gondolkodni, hiszen ismert, hogy öregedve gyorsabban telik az idő. Miért? Talán mert kevesebbet játszunk, ezért növekedik a mentális rendezetlenségünk, azaz csökken az idő-lassító képességünk… de foglalkozzunk a jövővel, azaz a gyerekekkel. Itt elegáns az lenne, ha lenne egy szép elméletünk, mint Schrödingernek az életről2 , miszerint az energia alacsony entrópiájú formáját vesszük magunkhoz és magas entrópiájú formáját adjuk le, hogy fenntartsuk testünk belső rendezettségét (éljünk). Mondjuk az információ alacsony entrópiájú formáját vesszük magunkhoz (könyv, film, kalkulus jegyzet) és magas entrópiájú formáját adjuk le (pletyi?, csevegés?, veszekedés?), hogy fenntartsuk lelkünk belső rendezettségét. Ebbe az irányba tettem lépéseket „A szubjektivitás elmélete”3 című kéziratban, hogy mondjuk milyen az információtartalma egy játéknak, ha szellemi táplálékként fogyasztjuk (játszunk vele) de mivel az még nem egy elbírált munka, ezt az irányt is függesszük fel egyelőre.

Szóval alapállás, hogy a gyerekek játszani fognak. Kérdés az, hogy ezt a belső kényszert, ösztönt (játékéhség, játékösztön) fel tudjuk-e használni a gyerek, a család és így végső soron a nemzet gyarapodására. Csak ösztöneik kielégítésére, magukra hagyva játszanak, vagy szervezett formában?

Harmadik tézisem tehát abból a meggyőződésemből származik, hogy szerintem nem játszunk eleget!

Harmadik tézis: szervezett formában nem játszunk eleget.

A játék jövője, az ország jövője

Miért érzem fontosnak, hogy szervezett formában többet tudjunk játszani? Mert ha csak simán játszunk, az „primitív” szükségleteink (a játékösztön, ha létezik) szimpla kielégítése. Szerintem egy szintig ez is lehet építő, de aztán már nem vezet tovább, sőt eluralkodása meddő, például valamilyen függő állapot is lehet. A szervezett játék esetén viszont amatőr majd sokkal-sokkal kevesebben profi esportolókká válhatnak a játékosok. Azoknál, akik ezt a gyerekkori vágyukat nem tudják beteljesíteni (és a tipikus játékos nyilván ebbe a csoportba fog esni) a szervezésnek abba az irányba kell hatnia, hogy jobb tanárok, orvosok, mérnökök vállalkozók (mesterséges intelligencia szakértők – robotpszichológusok :) legyenek!

Ma a sportok szervezett háttere egyesületek és szövetségek többszintű hálózata. Ezzel szemben az esport címek mögött tipikusan nagy szoftveres cégek állnak, nyilván mivel az esport mindig egy sikeres szoftver termékhez kapcsolódik.

Ezért tartom fontosnak, hogy azon túlmenően, hogy az eddigi 3 tézis szellemében szervezetten alakítsuk át játék és szoftver alapúra az oktatási rendszerünket (egyszerűen a könyv Gutenberg-„alap” helyett szoftver, mondjuk Neumann-„alap”), próbálkozzunk saját esetleges esport játékok kifejlesztésével! Persze ez sem nem elhatározás, sem nem pénz kérdése. Hanem kultúra kell, játék kultúra és szoftveres, programozói hacker kultúra. A piaci rés megvan, nincs open source esport játék cím. Megvannak a lehetőségeink is. Nem kell más csak 10: 5let és lelkesedés, 20: ahol ez kevés, az maga indikálja, hogy mégsem elég jó az 5let, goto 10.

Negyedik tézis: megvan a lehetőségünk nyílt forrású esport játék kialakítására.

Ebben az évben várhatóan és nagy izgalommal az ismertetett 4 tézis alátámasztásán szeretnék dolgozni.

Hajrá!

1Lásd például a https://newzoo.com/insights/rankings/top-20-core-pc-games/ lap LoL, HS, MC sorrendjét szemben az ONK 2017-en a Szabó József és Buda András ismertette saját, helyi méréseikkel, miszerint: CS, FIFA, CoD.

2Erwin Schrödinger, "What is life?", Cambridge University Press , 1944. és lásd még Roger Penrose, "The Emperor’s new mind", Oxford University Press , 2002.

3Bátfai Norbert: „A szubjektivitás elmélete”. Beküldött kézirat.

2018. 01. 04., Debrecen.
Dr. Bátfai Norbert
nbatfai@gmail.com
DEAC-Hackers kutatási vezető
DEAC: http://www.deac.hu/szakosztalyok/esport
LoL: https://www.leagueofgraphs.com/summoner/eune/NorbiEntropy
CoC: https://www.clashofstats.com/players/norbertbatfai-929R0LGVU
GitHub: https://github.com/nbatfai
stackoverflow: https://stackoverflow.com/users/7277946/norbert-bátfai
A jelen doksi stream videója: https://www.twitch.tv/videos/215449808
A jelen doksi elérhető: https://shrek.unideb.hu/~nbatfai/ESPORTKutKialt2018.pdf 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék sport entrópia esport killer app LoL CoC DEAC-Hackers