HTML

Programozó Páternoszter

Ez a Programozó Páternoszter (PP) blogja, a programozásról szól. Aktualitása, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara Magasszintű programozási nyelvek 1-2, C++ esattanulmányok, Java esettanulmányok című kurzusainak blogja is egyben.

A vadászat

A Debreceni Egyetem Programozói Évkönyve: az UDPROG projekt. A szakmai fórumunk a Facebook-en. Az új előadások a prezin.
A régi előadások:
Prog1:
1. C bevezetés
2. C tárgyalás
3. C befejezés
4. C a gyakorlatban
5. C++ bevezetés
6. C++ tárgyalás
7. C++ befejezés
8. C++ a gyakorlatban
9. Java platform bevezetés
10. Kvantuminformatikai alg. bev.
Prog2:
1. Java bevezetés
2. Java tárgyalás
3. Java befejezés
4. Java a gyakorlatban
5. Software Engineering bev.
6. Java EE bevezetés
7. AspectJ bevezetés
8. BPMN-BPEL SOA programozás
9. C++ haladó
10. Tensorflow

Kövess engem!

Friss topikok

Linkblog

A 8-10 labor anyaga - kick-off

2013.02.26. 17:22 nb

A laborhoz ajánlott muzsika: http://youtu.be/mNHPv2GJyh8

plb_logo_2013.png

A 8. labor témája

Az alternatív tabella C++ változatának megírása. 5-8 pontért a laboron celebráld a védett LZW binfás programod és a következő "általános" binfa összehasonlítását: http://www.inf.unideb.hu/~nbatfai/p1/forrasok-SVN/bevezetes/C++/binfa/binfa/ Segít ebben az Elmondtam milliomezerszer 2 című poszt. (A 7. laborig tartott ki az évfolyam lendülete abban az értelemben, hogy innen nem tudjuk az eddigi iramban diktálni a tempót, hanem a laborokon a leszakadókkal is foglalkoznunk kell, hiszen van olyan labor, ahol jóval többen vannak az eddig sikertelen első védők a sikeres első védőknél...)

A 9. labor témája

  • 3 trófeáért az első robotfoci mérkőzés valamelyik Forest-es csapattal; hiba lesz mindenkinél..., megoldás: az rcssserver-ből a lájtosítottat kell használni, amelyet a következő publikációban mutattunk be:
    N. Bátfai, R. Dóczi, J. Komzsik, A. Mamenyák, Cs. Székelyhídi, J. Zákány, M. Ispány, Gy. Terdik, Applications of a simplified protocol of RoboCup 2D Soccer Simulation. Infocommunications Journal, 5(1):15–20, 2013.
  • 7 trófeáért adj meg egy saját felállást!

A 10. labor témája

  • 5 trófeáért programozd be csapatodba, hogy vízszintesen alapvonaltól-alapvonalig masírozzanak, mindeközben ne is foglalkozzanak a játékkal persze!
  • 8 trófeáért programozd be csapatodba, hogy a saját gólvonalukon felsorakozva védekezzenek!

PLB

A PLB levezénylése a plbplk levelezési listán történik. A nevezők csatlakozzanak ehhez a csoporthoz! Az előző szemeszter mintájára:

győzelem:  8 pont
döntetlen: 4 pont
vereség: 2 pont

PLB, I. hely: 40 pont
PLB, II. hely: 30 pont
PLB, III. hely: 20 pont

Laboron kiprojektált edzőmeccs pontozása ua., mint fent.

Az a hallgató (a PLB első titkára, lehet csapaattag is - a laboron velem kell egyeztetni), aki vállalja, hogy a versenynaptár szerint a mérkőzéseket lefuttatja a stadionban (ezért nyilván csak a robocup-nevű gépen accounttal rendelkező hallgatók jöhetnek itt szóba), az rcg-ket a webre, mérkőzésenként 6 pontot kap.

Az a hallgató (a PLB második titkára, lehet csapaattag is - a laboron velem kell egyeztetni), aki vállalja, hogy az első titkár által kitett rcg-k alapján és az eredmény egyszerű formában kiteszi a webre (tavaly magam így csináltam), mérkőzésenként 3 pontot kap.

Tabellák

Versenynaptár

Az alábbi csapatok jelezték TDP-jük beküldésével a PLB-n történő részvételi szándékot:

  • Focihaj FC
  • Random Goal Generators Destructor (RGGD)
  • RandomGoalGenerators
  • AlphaMoonFC
  • VS94
  • Norbi FC++
  • FC Bőrszalonna
  • Debrecen Round Forest FC++

Közülük az alábbi csapatok jelentkezését fogadta el a PLB licencadó bizottsága és őket az alábbi időpontokba osztotta be:

2013. május 1., szerda
Focihaj FC : FC Bőrszalonna
RGGD : Debrecen Round Forest FC++
RandomGoalGenerators : Norbi FC++
AlphaMoonFC : VS94

2013. május 4., szombat
FC Bőrszalonna : VS94
Norbi FC++ : AlphaMoonFC
Debrecen Round Forest FC++ : RandomGoalGenerators
Focihaj FC : RGGD

2013. május 8., szerda
RGGD : FC Bőrszalonna
RandomGoalGenerators : Focihaj FC
AlphaMoonFC : Debrecen Round Forest FC++
VS94 : Norbi FC++

2013. május 11., szombat
FC Bőrszalonna : Norbi FC++
Debrecen Round Forest FC++ : VS94
Focihaj FC : AlphaMoonFC
RGGD : RandomGoalGenerators

2013. május 15., szerda
RandomGoalGenerators : FC Bőrszalonna
AlphaMoonFC : RGGD
VS94 : Focihaj FC
Norbi FC++ : Debrecen Round Forest FC++

2013. május 18., szombat
FC Bőrszalonna : Debrecen Round Forest FC++
Focihaj FC : Norbi FC++
RGGD : VS94
RandomGoalGenerators : AlphaMoonFC

2013. május 22., szerda
AlphaMoonFC : FC Bőrszalonna
VS94 : RandomGoalGenerators
Norbi FC++ : RGGD
Debrecen Round Forest FC++ : Focihaj FC

A mérkőzéseket az első titkár bonyolítja le (saját gépén, lájtosított szerverrel), a mérkőzések eredményeit RCG fájlok formájában átadja a második titkárnak, aki pedig karbantartja a tabellát.

Lebonyolítás

Legkésőbb április 30-ig az alábbi PLBPLK listára be kell küldeni a csapatodat. A mérkőzés napján az első titkár, amikor ideje engedi, otthoni (vagy saját, tehát nem a robocup-on most, ott majd a prog2-n) számítógépén lefuttatja a kiírt 4 mérkőzést. Az eredményként keletkező (az rcssserver indítási könyvtárában a csapatnevekből képződött) 4 rcg állományt eljuttatja a második titkárnak, aki ez alapján karban tartja a webes (szokásos, pl.) tabellát.

Fontos, hogy az első titkár olyan csomagot kapjon, hogy ha kiadja a ./configure, make parancsokat, majd csak el kelljen indítania a szintén mellékelt start.sh-t. Ha erre nem indul a csapat automatikusan, akkor az ellen csapat auto győz 3:0-ra. (Ha egyik sem indul, akkor 0:0 ilyen még nem volt azért :)

A listára mehetnek folyamatosan a csapatfrissítések, s az első titkárnak elég a legfrissebbet használni a napi meccsekhez, ha nincs frissítés, akkor természetesen mehet a szimuláció a korábbi csapattal.

Csapatok és TDP-k beküldése, csevegés a témában

A kötelezők

A KÖNYVből olvassuk el a

38-56. oldalt

A binomos munka a jelen évfolyami közösségben a könyvolvasás támogatására a többségnél továbbra is csupán "alibizés", ezért mostantól csak a globális ellenőrző kérdések jönnek:

  • Mit ad vissza a Stack::stack Stack::create(){...} függvény?
  • Miért friend a friend complex operator+(complex, complex); függvény?
  • Mi a vtbl?

66-86. oldalt

  • Mutass egy egyszerű (gépen forduló, futó :) példát vektor használatára!
  • Mutass egy egyszerű (gépen forduló, futó :) példát lista használatára!
  • Mutass egy egyszerű (gépen forduló, futó :) példát asszociatív tömb használatára!
  • Mutass egy egyszerű (gépen forduló, futó :) példát bejáró használatára!

  • Mit csinál ez a program?
    #include <iostream>
    #include <iterator>
    #include <string>
    int
    main ()
    {
      std::ostream_iterator < std::string > std_out (std::cout);
      *std_out = "Helló, Világ!\n";
      return 0;
    }

395-404. oldalt

  • Rajzold le UML-ben egy olyan programod osztálydiagramját, amely legalább egy bázis és egy leszármazott osztályból áll (használd például az ArgoUML, umbrello vagy a WhiteStarUML programot)! (a "fekete-osztáskori" bemutatáskor 1-5 pirossal is elismerem ezt a feladatot)

Ismétlés:

  • magyarázd meg a "Az első néhány hét tapasztalatai" poszt programját, nyilván ez kipróbálását is jelenti!

Laborkártyák

Poszt-pontok

  • Írd át C++-ba az alternatív tabella Java verzióját! (25 pont + (mostantól) bajnoki fordulónként * 5 pont a Wikipédia szócikk karbantartásáért - ez nyilván csak az első beküldőnek; tesztelés: a meglévő tabellákra működjön jól, az alap 25 pont az első három hallgatónak)
  • Írj programot, amely parancssorban kapja a csapatneveket és legenerálja a bajnokságot. Fontos, hogy időpontokhoz - ki játszik kivel párosításokat adjon és nyilván egy hétvégén minden csapat egy meccset játsszon! (20 pont, az első 3 hallgatónak)
  • Nevezz a PLB, PLK-ba (időtől és jelentkezett csapatok számától is függ, hogy melyik indul be) a C++-os csapatod TDP-jének beküldésével! (5 pont) /a tavaly előtti csapatok, kupa, a tavalyi csapatok/

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://progpater.blog.hu/api/trackback/id/tr865219902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kun.t1992 2013.04.13. 18:10:43

Nekiestem a robotfocinak és megpróbáltam az igényesebb módszer megvalósításával.

"Ez a gyökérben található configure.ca és Makefile.am, illetve az src/Makefile.am fájlok módosítását (működik a „brute force” módszer, hogy az rcssclient részekből duplikálsz rcssclientprog1-re például) jelenti, amelyből majd jöhet a configure szkript legenerálása."

Ennél a résznél tudna valaki segíteni hogyan kell módosítgatni a 3 file-t? Legjobb tudásomat használva se sikerült megoldani egyedül ezért jönne jól egy kis segítség.

B.Norbi93 2013.04.13. 18:53:41

@kun.t1992: A server/src mappában a client.cpp-ről csinálsz egy másolatot, pl. sajat.cpp-re, majd az rcssclient fájlról szintén csinálsz egyet, pl. sajatclient, és ez utóbbi fájlban a relink command="..." résznél megkeresed a client.o -t, és átírod sajat.o -ra.

Ezután src/Makefile.am-ben az "rcssclient"-et tartalmazó részekről csinálsz egy másolatot, és az rcssclient-et átírod sajatclient-re, client.cpp-t sajat.cpp-re, stb. A másik 2 fájlban ugyanezt kell eljátszani
(bár én a gyökérben lévő Makefile.am-ben nem találtam semmi olyan dolgot, ami relevánsnak tűnt nekem, szóval a gyökérben én a Makefile-t és a Makefile.in-t is módosítottam ugyanígy)

Ezután gyökérben ./configure aztán make

Cvanger 2013.04.17. 08:48:49

a 127. oldalon vannak a mágikus számok +1pont

Atka001 2013.04.17. 08:49:05

Mágikus számok a KÖNYVben: 127-ik oldal (1 pont)

bjanos02 2013.04.18. 20:36:47

127 a mágikus szám a könyvben (1 pont)

B.Norbi93 2013.04.18. 20:54:10

Én is csináltam egy bajnokság-generátort:
pastebin.com/YQ0P3mR6
(tettem bele pár kommentet is a könnyebb érthetőség miatt :) )

Fordulónként minden csapat 1x játszik, továbbá őszi-tavaszi szezon is megkülönböztetve (fél-szezononként minden csapat a többivel 1x játszik)

Kimenet: pastebin.com/skARKCQU
(egy pár csapatra átfutottam, jónak tűnt, remélem az is :) )

repeatProg1 2013.04.24. 03:31:28

Én még nem védtem le de csináltam egy ilyet.

lors.hostoi.com/LZWBinFa.html

lors.hostoi.com/LZWbinfa.xml

Remélem,hogy kapok érte pontot,illetve ha tanárúr
úgy gondolja,lehetne ez a védésem beteljesedése,
mert azért már megoldottam néhány feladatot.szóval...

Smajdam 2013.04.28. 16:34:37

megcsináltam a bajnokság generátort Qt-ben is gyakorlás képpen:

www.kepfeltoltes.hu/view/130428/bajnoks_ggen_www.kepfeltoltes.hu_.png

Smajdam 2013.04.28. 22:53:27

Látom megvan a sorsolás, lennék én akkor a második titkár, ahogy laboron megbeszéltük.

Gergo0720 2013.05.04. 20:36:01

Kicsit akualizáltam a dockbookom, illetve a pontjaim.

Összesítő:
www.dropbox.com/s/6unj0m2hrcbp6yp/ossz.ods

DockBook:
www.dropbox.com/s/y38jww03vnmzkq5/prog.pdf

OroszL 2013.05.08. 12:40:32

Tanár úr mondta volt akinek sikerült megoldania a magyar ubuntus problémát. Ha tudja valaki hogy kellene akkor elfogadnám a segítségét.

Kiemc (törölt) 2013.05.19. 14:58:26

@OroszL: Nem énrám gondolt Tanár úr, de én (is) megtaláltam a módját, hogy ne kelljen új linuxot feltelepíteni. Pusztán át kell állítani a rendszer nyelvét, egyszerűen az alábbiak szerint.

Terminálba:

sudo gedit /etc/default/locale

(Ha nincs fenn a gedit, más egyenértékű szövegszerkesztő (pl. leafpad) is megfelel.)

A fájl magyar rendszer esetén valószínűleg ezt tartalmazza:

LANG="hu_HU.UTF-8"

Ezt kell átírni erre:

LANG="en_US.UTF-8"

Újraindítás után a rendszer angol nyelvű lesz, és az ominózus probléma az rcss szoftverrel már nem jelentkezik.

Visszaállítani a magyar nyelvet értelemszerűen fordítva kell.

nb · http://fersml.blog.hu 2013.05.19. 15:16:47

@Kiemc: nagyon köszi, ahányan megköszönik az infót, hogy segített Nekik, annyiszor két pontot adok.

Smajdam 2013.05.22. 08:36:03

pontjaim: www.dropbox.com/s/mls77aybaxdm478/sum.ods

ha a mai meccset megnyerjük, akkor + 50 pont
(2. hely 30 pont , győzelem 8 pont + tabella frissitése 12pont (4*3) )

Gergo0720 2013.05.22. 10:56:54

Pontösszesítő frissítve, rcss saját csapat, cikk

www.dropbox.com/s/6unj0m2hrcbp6yp/ossz.ods

Gergo0720 2013.05.22. 11:33:42

RGG és FocihajFC közötti edzőmeccs szerda 10-12 RGG javára, a legizgalmasabb meccs eddig, így RGG-nek 8 pont FocihajFC-nek 2 pont.

Az rcg fájl:
www.dropbox.com/s/nrve0noxstjkjdp/201305221112-RGG_7-vs-FocihajFC_5.rcg

Gergo0720 2013.05.22. 11:54:15

@nb: szelepsapka a FocihajFC csapatának fejlesztője

smajdam 2013.05.23. 01:36:04

Eddigi pontok : 767,5
Még erre pluszban rájön az 5 poszttal feljebb említett 50 pont -> 817,5 ! :) ez már végleges, ideje a többi tárggyal foglalkozni..

Gergo0720 2013.05.23. 07:44:47

Véglegesítve a pontokat:
Eddig 623
Tegnap esti győzelem +8 pont, illetve a 2. helyezés +30pont. Így összesen 661 pont. :)
süti beállítások módosítása